Over ons

Pontoon Group '40-'45 is een Nederlandse re-enactment groep met een unieke collectie. Namelijk een Pontonbotenbrug uit de Tweede Wereldoorlog, waarmee op verschillende mogelijkheden rivieren en kanalen overgestoken kunnen worden zoals dat ook in de WO2 is gedaan.

Met een collectie van 160 meter pontonbrug, 19 GMC legertrucks, een Jeep en Dodge, bijna 80 boten, trailers, tenten en andere materialen om een Tweede Wereldoorlog kampement op te bouwen beschikken we over een complete collectie die ingezet kan worden in heel West-Europa.

Met deze complete collectie, welke uniek is op de wereld, hebben wij als groep de mogelijkheid om op evenementen onze passie in een levende display te tonen. Onze passie voor ponton-materiaal van de Amerikaanse Engineers uit de Tweede Wereldoorlog kan breed ingezet worden om daarbij ook evenementen te ondersteunen.

Sinds het ontstaan van de Pontoon Group '40-'45 eind 2016 is de groep verder geprofessionaliseerd en bestaat uit ruim 60 leden. Door het zelf organiseren van evenementen maar ook door het deelnemen aan evenementen kunnen we de geschiedenis in ere houden.

Sinds begin 2017 zijn we officieel een stichting en sinds eind 2018 ook een vereniging met de volgende doelen:

  • Het verzamelen en operationeel maken en houden van originele Amerikaanse pontonboten, brugdelen en toebehoren die hun oorsprong vinden in de `Tweede Wereldoorlog', waarbij ook allerlei informatie omtrent deze goederen wordt verzameld op zowel technisch als historisch gebied;
  • Het door middel van voornamelijk `Tweede Wereldoorlog' gerelateerde, living history en re-enactment evenementen belangstellenden, zowel actief (als deelnemer) maar ook passief (als toeschouwer), te laten ervaren hoe belangrijk de pontonbotenbrug, en elke andere mogelijke manier waarop de pontonboten en toebehoren gebruikt is ten tijde van de oorlog, was om rivieren en kanalen over te steken daar waar bestaande bruggen ten tijde van de oorlog niet bruikbaar waren;

Concreet willen wij als groep ervoor zorgen dat de geschiedenis niet wordt vergeten en dat mensen er bewust van worden wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd voor onze vrijheid en specifiek welke rol de Amerikaanse Engineers daarin hadden. Om dit te realiseren proberen wij op elk evenement welke wij bezoeken een zo'n correct mogelijke levende display neer te zetten. Hier komt veel onderzoek bij kijken om te achterhalen hoe het er in werkelijkheid aan toe is gegaan.