In beeld

Hier vind je een terugblik op de evenementen waar Pontoon Group '40-'45 onderdeel van is geweest.

Wil je meer beeldmateriaal van ons in actie zien? Check dan zeker onze socialmedia kanalen!

80 jaar D-Day - Normandië

𝗝𝘂𝗻𝗲 𝟲𝘁𝗵 𝟭𝟵𝟰𝟰-𝟮𝟬𝟮𝟰 𝟬𝟲:𝟮𝟱𝗵

On this day, at 06:25 hour, the allies landed on the beaches of Normandy.

Our group attended at the ceremony on Utah beach, with a special program and fly-by.

This week we had many commemorations and activities to remember the soldiers who were in Normandy 80 years ago. Not with many materials but with members of our group on historical grounds.

A very special moment was the conversation with WWII veteran Bill Soule, 734th Field Artillery Battalion, US 3rd Army. As group we remember the 509th Engineers Light Ponton Company, US 3rd Army. The link was immediately made and he told us many stories. His last words for us were: “I hope you never have to go to war.”


History of War Beautor 2024, Frankrijk

Van 8-12 mei was onze groep in Manicamp, Frankrijk. Wat een fantastische dagen hebben we daar gehad met veel publiek.

Op een groot meer deden we verschillende activiteiten met als grootste het bouwen van een groot WWII-voertuigvlot en het maken van een overtocht met re-enactors. Het publiek was razend enthousiast en vond het geweldig om met het vlot mee te kunnen varen. Een bijzonder weekend waarin onder andere de inzet van Amerikaanse engineers ten tijde van de WOII werd herdacht.

Veel dank aan de organisatie van dit prachtige evenement. 


Tour de Waal 2024 - Zaltbommel

4 en 5 mei  waren wij aanwezig bij de Tour de Waal in Zaltbommel. 4 mei stond in het teken van de dodenherdenking en op 5 mei vierden we de vrijheid. We bouwden een WO2-kampement met verschillende displays en een actieve missietour voor bezoekers. Op 5 mei hebben we ook een waaloversteek gemaakt. Wat was het een fantastisch weekend en wat kwamen er veel bezoekers langs. Het blijft bijzonder om de geschiedenis te delen met bezoekers van alle leeftijden en stil te staan ​​bij wat mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gedaan. Opdat wij het niet vergeten! Veel dank aan de organisatie Tour de Waal, Vereniging MARS en WW2 Canadian Field Kitchen


Operation Cannonshot Wilp 2024

In april hebben we Operation Cannonshot herdacht in Wilp (een klein stadje in Nederland, aan de IJssel). Waar het Canadese leger 79 jaar geleden de rivier overstak was het heel bijzonder om een Ponton Raft te bouwen op historische grond/wateren. Naast de IJsseloversteek bouwden we een basiskamp, trainden we voor de Waaloversteek in Nijmegen, bouwden we een vlot op de Wagenkolk (een klein meer) voor bezoekers en hielden we een tactische re-enactment.


Met de The Canadian Soldier SLGA, WW2 Canadian Field Kitchen en Grenadier-Regiment 726 - Die Volksgrenadiere hadden we samen een geweldig weekend met veel activiteiten! Dank aan de organisatie en de mensen van Wilp om dit mogelijk te maken!


PG Trainingsweekend Medemblik maart 2024

Een geslaagd trainingsweekend!

Wat een geweldig weekend hebben we gehad. Samen genoten en van alles getraind. Zoals peddelen, buitenborden gebruiken, boren, koken, wapenonderhoud etc. Een mooie voorbereiding op alle komende evenementen dit jaar!


ALV Pontoon Group '40-'45 november 2023

In november hielden we onze jaarlijkse ledenvergadering. Samen bespraken we het afgelopen jaar en keken we uit naar volgend jaar.

Ook kregen 3 leden van onze groep promotie.

Een geweldig weekend met de groep en we kunnen niet wachten op het volgende evenement!


Urk in wintersferen november 2023

Wat een fantastische 2 dagen hebben we gehad!

We waren aanwezig bij Urk in Wintersferen om de materialen te tonen, met bezoekers te praten over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding te vieren door het uitdelen van kleine chocolade repen.

Dank aan de organisatie van dit evenement voor de goede zorg voor onze groep!


The Island oktober 2023

In oktober namen we deel aan het evenement The Island 44-45 2023. We herinnerden de geschiedenis van de Betuwe, een gebied tussen Nijmegen en Arnhem. Samen met vele andere re-enactment groepen bouwden we een WO2-kampement. Voor bezoekers hebben we een pontonbrug gebouwd over de Linge (een rivier in het Betuwe-gebied).

Veel dank aan de organisatie voor dit geweldige weekend met veel schoolkinderen en bezoekers.

Klik hier voor meer beeldmateriaal van dit evenement!


79 jaar Waalcrossing september 2023

Wat was het een succes!

We kijken terug op een ontzettend gaaf evenement met op vrijdag meer dan 400 leerlingen van groep 7/8 van verschillende Nijmeegse scholen en in het weekend zo'n 10.000 bezoekers voor de Waalcrossing, het kampement en de interactieve opdrachten. Dit alles was niet mogelijk zonder de inzet van bijna 300 deelnemers.

Mooie gesprekken, veel interesse en vooral met elkaar stilstaan bij wat er is gebeurd.

Klik hier voor meer beeldmateriaal van dit evenement!


775 jaar stadsrechten Ommen augustus 2023

Op 19-20 augustus 2023 waren we aanwezig in Ommen tijdens de viering van 775 jaar stadsrechten. Tijdens dit weekend waren er verschillende activiteiten en konden bezoekers zelf varen in authentieke Tweede Wereldoorlog boten. Vorig jaar waren we er ook en hebben toen zelfs een originele pontonbrug gebouwd. Dit jaar hebben we geen brug gebouwd, maar waren er verschillende demonstraties met authentieke boten en buitenboordmotoren uit de Tweede Wereldoorlog.


Leven voor Vrijheid Medemblik juli 2023

Laatste evenement was een groot succes! Bezoekers konden over een originele WO2 pontonbrug lopen en daarnaast konden ook voertuigen deze oversteken. Met meerdere demonstraties, zoals de rookgenerator, WO2-wapendemonstraties en onze eigen Chaplain (@Chaplainforchrist).

Veel mensen, waaronder veel kinderen, hebben dit evenement bezocht. De mogelijkheid om zelf in een WO2-boot naar ons museum te roeien was erg populair.

Voor alle kinderen waren er veel activiteiten te doen. Het hoofddoel van deze activiteiten was om alle vragen uit het missieboek te beantwoorden. Door de opdrachten te voltooien, kwamen ze achter de juiste antwoorden en konden daardoor met de gevonden morsecode de oplossing achterhalen. De oplossing was een zin met een speciale betekenis: "Hoe zet jij je in voor Vrijheid?"

Het was een groot succes waarbij veel bezoekers meer geleerd hebben over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Klik hier voor meer beeldmateriaal van dit evenement!


Tour de Waal mei 2023

Dit evenement sloten we ons aan bij de Tour de Waal om samen met Vereniging MARS & American Patrol een Tweede Wereldoorlog kampement op te zetten naast de grote rivier de 'Waal'.

Op 4 mei herdachten we de gevallen soldaten met een stille wandeling en 2 minuten stilte. Op 5 mei peddelden we over de rivier de Waal en konden bezoekers rondlopen in het Tweede Wereldoorlog kampement en daarbij veel materiaal zien van de Amerikaanse soldaten ten tijde van toen.

Een geweldig weekend met veel activiteiten dat voorbij is gevlogen!

Klik hier voor meer beeldmateriaal van dit evenement!


ALV Pontoon Group '40-'45 november 2022

Tijdens de algemene ledenvergadering van onze groep in 2022 gingen we met een grote collonne van Gmc's de weg op en maakten we een rondrit. Heel gaaf en indrukwekkend om te doen!

Klik hier voor meer beeldmateriaal van dit evenement!


The Island oktober 2022

We hebben een onvergetelijk weekend bij The Island 44-45 2022 gehad. We bouwden een brug van 40 meter om de bezoekers te laten zien welke immense taak de engineers moesten voltooien voor onze vrijheid.

Ook het koken op de veldkeukens uit 1944 voor de 150 re-enactors ging erg goed en smaakte heerlijk!

Klik hier voor meer beeldmateriaal van dit evenement!

 

 


78 jaar Waalcrossing september 2022

Tijdens dit evenement herdachten we dat 78 jaar geleden eenheden van de 82nd Airborne Division onder leiding van Majoor Julian Aaron Cook de grote rivier de Waal moesten oversteken. Dankzij hun actie slaagden de Geallieerden erin de bruggen in Nijmegen te veroveren.

Met meer dan 100 re-enactors in 7 boten staken we op dezelfde plek als in 1944 de grote rivier over. Door aan te meren aan de noordkant van de rivier begon vanaf daar de strijd.

Na de uitbeelding werd er een ceremonie gehouden. De zoon van Majoor Cook, James Cook, sprak hier ook bij!

Klik hier voor meer beeldmateriaal van dit evenement!


Vechtoever Ommen juli 2022

Tijdens dit evenement in Ommen, nabij de Vechtoever, heeft onze groep een M2 Light Pontoon Bridge gebouwd waar bezoekers overheen konden lopen. Natuurlijk zijn we er ook met onze eigen WO2-voertuigen overheen gegaan. Het was een fantastisch evenement, en bezoekers konden zien hoe de engineers dit deden tijdens de Tweede Wereldoorlog!

 

Klik hier voor meer beeldmateriaal van dit evenement!