Uitbeelding/demonstraties

Nu er vandaag de dag steeds minder ooggetuigen zijn is het belangrijk om de geschiedenis voort te vertellen. Dit doen we door op authentieke wijze op herdenkingsevenementen het verhaal te vertellen/uit te beelden van een aantal specifieke eenheden (groepen) van het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog.

Onze hoofduitbeelding gaat over de Engineers die tijdens de W.O.II belast waren met de taak om rivieren en kanalen over te steken, daar waar bestaande bruggen door de terugtrekkende vijand waren opgeblazen.

Onze focus is gericht op twee eenheden.

 

1) 509th Engineers Light Ponton Company

Onze hoofduitbeelding is de 509th Engineers Light Ponton Company, een kleine non-divisional eenheid die in West-Europa is ingezet onder directe leiding van Patton’s Third Army. Vanaf juni 1944 tot medio 1945 zijn ze actief geweest in Europa en hebben de 509th Engineers diverse pontonbruggen gebouwd en andere eenheden ondersteund. Het is een onbekende kleine eenheid die evengoed een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de bevrijding van Europa.

Als groep hebben we mede gekozen voor het uitbeelden van deze specifieke eenheid, omdat we in contact staan met een nabestaande van Michael Cammarata. Hij was onderdeel van de 509th ELPC in de W.O.II.

 

2) 307th Airborne Engineers Battalion

Onze 2e uitbeelding is de 307th Airborne Engineers Battalion die, op 20 september 1944, samen met de 504th Parachute Infantry Division de Waal bij Nijmegen overstaken als onderdeel van de 82nd Airborne Division.

 

Tijdens activiteiten:

Tijdens de activiteiten stellen we één van bovenstaande uitbeeldingen centraal. Voor onszelf en echte W.O.II kenners geeft dit interessante details. Voor reguliere bezoekers zijn deze uniformdetails minder relevant, veelal gaat het bij het grotere publiek om het totaal plaatje en de activiteiten op het water en in het kampement die we doen.

 

Daarnaast is één lid van onze groep tijdens evenementen ook actief door het re-enacten van een Chaplain in de W.O.II. Hiermee geven we een extra dimensie aan het totale plaatje en eren we de belangrijke rol van ongeveer 2.000 Chaplains in de W.O.II in West-Europa.

 

Demonstraties:

Het is mogelijk om tijdens evenementen diverse demonstraties te geven, zoals:

  • Activiteiten op het water (met of zonder publiek)
  • Wapendemonstratie
  • Minesweeping
  • Rookmachine
  • Exercities van de Amerikaanse Engineers
  • Chaplain demonstratie inclusief veldorgel
  • Veldkeuken demonstratie (met bijvoorbeeld een kleine proeverij voor bezoekers)